Korona ve ODTÜ Esnafı


Mart ayında tamıştığımız korona pandemisinin ilk zamanlarında yaz gelince pandeminin biteceğini ve hayatın normal akışına geri döneceğimizi ümit ediyordum. Ama hiç de öyle olmadı, maske, sosyal mesafe, uzun süre su ve sabunla el yıkama önlemlerine yaz aylarında uzun süreli ev hapisleri eklendi. Zaman zaman gevşeyen yasaklar korona vakalarının çok artmasına hatta kontrolden çıkmasına neden oldu. Tabii bunlar yeni kısıtlamalar ve yasakları getirdi. Oysa az da olsa bazı ülkeler koronanın yayılmasını durdurabildiler, yavaşlatabildiler. Türkiyede ekonomi veya sağlık tercihi yaşanıyor. Tamamen eve kapanınca ekonomi çarkı nasıl dönecek cevabı bulunamıyor.

ODTÜ bölüm ve yurtlardaki kantinler, çarşı ve diğer yemek içme mekanlarıyla epey esnafı barındırıyor. Geri dönebilme umuduyla üniversite yurtlarından ayrılan öğrenciler daha sonra eğitim online devam etmesiyle geri gelemediler. Şu an üniversitede 3-4 yurt açık tutuluyor. ODTÜ öğrencilerinin yoğun yaşadığı Yüzüncü Yıl’daki evlerden ilk aylarda büyük oranda taşınmalar oldu. Daha sonra Ankara’ya geri dönen gençler yurtlara yerleşemeyince yeniden Yüzüncü Yıl’daki evleri doldurdular. Bu süreç nereye kadar nasıl sürecek kestirmek çok kolay değil. Ümit aşıda!

Pandemiden kısa bir süre sonra kapatılan dükkanlar, sonrasında açılma sürecinde bile toparlanamadılar. Bazıları geri açılamadı. Esnaf artık kirasını ödeyecek satışı bile yapamıyor. Yazımda bu esnaf arasında bugün ufak bir şehir nüfusunu barındıran üniversitemin yegane kitapcısı “Öykücü” Kitapevini ele alacağım. Kitapevinin sahibi Hüseyin Bey izin verilen tüm zamanlarda dükkanını açık tuttu. Hüseyin Bey normal zamanlarda da yanında birisini çalıştıracak kadar çok para kazanamadığından kitapları şehirden almaya gittiğinde dükkanda eşi durur. Biz de daha önce de olduğu gibi tüm kitaplarımızı kendisinden temin ettik. Hüseyin Bey cep telefonuna verdiğimiz siparişimizi en kısa zamanda temin edip bana haber verdi. Kitap insanın en iyi dostu, hele de pandemi günlerinde okuyabildiğim kadar okuyorum. Benim sevdiklerime en çok verdiğim hediye kitaptır. Dün de hediye kitap almak için Öykücü’ye uğradım, ayak üstü Hüseyin Bey ile dertleştik. Bir grup öğretim üyesi “Askıda Kitap” uygulaması ile hesabına para yatırmışlar, öğrenciler gelip oluşan fonun karşılığında kitap alabilsinler diye. Ama yurtlar boş, dersler on line, üniversitede öğrenci yok, ortalıkta çalışanlar yok gibi. Dolayısıyla Askıda Kitap çalışması da yarım kalmış. Hafta sonları mezunlar, çalışanlar çocuklarıyla üniversiteye gelip kitap alabiliyorlarken artık o da mümkün değil. Hatta bazıları gelip kapıda bile kitaplarını teslim alıyormuş. Hüseyin Bey kendisine destek olabileceğimiz her türlü öneriye açık. Hatta kitapları Vişnelikteki Mezunlar Derneğimize bile götürebileceğini söyledi.

Haydi ODTÜ Öykücü’den başlıyarak ODTÜ Esnafına sahip çıkalım.

Öykücü Kitapevi, Hüseyin Çek telefonu: 05365752009

Yorum bırakın