Bakana mektup-Allionoi var, biz gorduk


Sayın Ertugrul Gunay

Dunku gazetlerde “Sagalassos’un 3500 parcaya ayrilan devasa cesmesi puzzle gibi tek tek birlestirildi. 14 yuzyil once depremle kesilen kaynak suyu yeniden baglandi” diyen bir haberde sizin de bu kaynaktan su icerken resminizi gormek bizi cok mutlu etti. En kisa zamanda biz de bu eseri gormeli, oradan su icmeliyiz diye dusunduk. Tum emegi gecenleri ve sizi katkilarinizdan dolayi kutlariz. En kisa zamanda oglumuzla birlikte Burdur Aglasun’daki bu 5000 yillik yerleskeyi ziyaret etmeyi dusunuyoruz.

Ancak ayni gun gazetelerde okudugumuz baska haberler bizi son derece uzdu. Cevre ve Orman Bakani Sayin Veysel Eroglu içinde bir ılıca da barindiran saglik merkezi Allianoi’nin isminin uydurma oldugunu, oyle bir yer olmadigini soylemis. Biliyorsunuz Yortanli Baraji sulari altinda birakilmak isteniyor. Bakan oraya sahip cikan sanatci Tarkan’ı da paylamis. Sanatcilar da, bilim insanlari da, ulkenin vatandaslari da bir kultur mirasina sahip cikma hakkina sahiptir. Bu bizim cocuklarimiza karsi sorumlulugumuzdur.

Sayin Bakanim biz ODTU’de ogretim uyesiyiz. Seneler once ODTU’den arkadaslarimizla Allioni’yi ziyaret ettik, gozlerimizle gorduk, Allionoi var, gercek, boyle bir ilica var. Sanirim Sayin Eroglu burayi ziyaret etme firsati bulamadi. Bilmiyorum siz yogun gundeminizde Alloinoi’yi gorebildiniz mi? Cok gec olmadan, en kisa zamanda sizin ve Sayin Eroglu’nun Allionoi’yi ziyaret etmeniz cagrisinda bulunmak istiyoruz. Hatta keske birlikte ziyaret edebilseniz ne harika olur!!! Biz orayi ziyaretimizde cok ozenli ve dikkatlice yapilan kazida ortaya cikartilan eserlere hayran olduk. Orada binlerce yil once gezinen insanlari dusledik.

Daha sonra oradan cikartilip Muzede sergilenen Su Perisi’nin heykelini muzede gorduk. Alloinoi’de hala piril piril, ilik ilica suyu ve havuzunu gormek bizim icin cok guzel bir surpriz oldu.

Biliyorsunuz yurt disinda saglik amacli kaplica turizmi oldukca yaygindir. Hatta doktorlar belli surelerde insanlari oralara yonlendirirler. Biz arkadaslarimizla Alloinoi’nn boyle bir merkeze donme kapasitesini gorduk. Dikkatli bir sekilde duzenlenirse Allionoi tipki 2000 sene onceki gibi, tipki 1950’lerdeki Pasa İlicasi gibi harika bir saglik merkezi olur. Biz de bunu son derece guzel yapabilecek insanlarimiz var. Hatta bu dunya da bir ilk olur. Eminim 2000 yillik bir kaplica da saglik turizmi bolgeyi canlandiracak, bolge insaninin ekonomisine katki sagliyacaktir. Allionoi kazilarinin da sizin onderliginizde yeniden canlanacagina ve tum merkezin en kisa zamanda yeniden ayaga kaldirilacagina eminiz.

Sagalassos haberini okuduktan sonra bunun mumkun olacagina inancimiz artti. Size guvenmek ve Sayin Eroglu’nu ikna edebileceginize inanmak isteriz. Bugunden tezi yok Allionoi’nin bir Saglik Merkezi olarak yapilandirilmasina basliyalim… Bu konuda herhangi bir katkimiz olabilirse seve seve, gonullu katki koyacagimizi da bilmenizi isteriz.

Saygilarimizla,

Prof. Dr. İnci Gokmen Prof. Dr. Ali Gökmen
ODTU Kimya Bolumu ODTU Kimya Bolumu
TEL: 0532 600 6421, 210 5122 0533 746 6840

Yorum bırakın